Idag gick vi från vår till vinter igen. Minusgrader och snö i luften. Furusund försvann i snön.... |
...och återkom igen efter en kvart. |
Ett tunt vitt puderlager täcker gårdagens vårlika gräsmatta.... |
...sen kom solen och vi hoppas på snabb snösmältning och vårvärme igen. |
Vinterdag - bakdag! Snabbt åkte bakgrejorna fram så att vi inte fick en chans att ändra oss när solen tittar fram igen. Idag blir det finbak, både sockerkaka och kanelbullar. |
Nu är vi flitiga, smet och deg snart färdiga. |
Bulldegen redo för jäsning. Och oljudet från elvisp och assistent tystnar. |
En elegant sockerkaka redo för avsmakning, kanske. |
Vilket praktbakverk! Nu väntar vi på kanelbullarna. |
Nu är bulldegen färdigjäst, dags för utbakning och tillsats av nyttigheter innan gräddning. |
Först blir det utkavling.... |
...sen lite fettillskott, helt avgörande för smaken, sen... |
...socker,.... |
..vaniljsocker... |
..kardemumma... |
..och till slut kanel. Nu har väl alla delar i näringskedjan täckts in och några konstgjorda tillskott behöver inte tillföras den som äter minst ett antal av dessa kaloristinna skapelser dagligen. |
Nu återstår hoprullning.... |
..och med millimeterprecision läggs det kirurgiska snittet så att 20 små söta bullar kommer ut av varje rulle. |
Nästa steg, förberedelse för ugnen, varje bulle läggs med van hand i formar innan de återigen ställs på jäsning. |
Äntligen redo för de goa 250-gradiga ugnsvärmen i knappa tio minuter. |
Under tiden får vi njuta av ännu en snöby. |
Till slut var baket klart och såväl kaka som bulle åkte raskt in i frys för framtida konsumtion. |
1 kommentar:
Ser riktigt mumsigt ut! När ska vi komma på fika? Både kardemumma o kanel i bullarna, det måste jag testa. Ett annat lyxtips är att blanda smöret med fin mandelmassa till fyllningen. Det negativa är då förstås att man inte kan nöja sig med bara en bulle, det blir lätt både två o tre o sedan rullar man själv som en bulle.
Skicka en kommentar