söndag 7 mars 2021

Hushållsarbetet pågår ständigt!

Under fredagen blev det kanelbullar och kavring. Lördagsarbetet inriktades på lingonlimpa, rimbobullar och strykning. Först blev det lingonlimpa.
Från recept till färdiga limpor! Mellanstegen får vi tänka oss denna gång.

En mer detaljerad redogörelse ägnas de spektakulära rimbo- eller hambobullarna. Här är vi inne i första etappen.
Utkavlad deg, som enligt receptet ska vara 40x40 cm. Då åker måttbandet fram, så gör en äkta bokstavstrogen bagare.

Degen hållet nästan exakt mått, och är nu med hjälp av tumstock och vinkelhake uppdelad i 25 rätt likstora kvadrater, eller vad det nu blev för form.

Nästa steg, geggläggning. Den näringsrika klumpen placeras på varje kvadrat. Här är vi lättsinniga, mängden gegga fördelas på ett ungefär, utan användning av våg för exakt fördelning, hur ska detta sluta?

Nu blir det komplicerat, hopvikning, ett arbetsmoment för den fingerfärdiga.
En professionell rimbobagare skulle antagligen inte ge denna vikning godkänt.

Ser mer ut som muskler i vila på en ålderstigen gamling, men hav förtröstan, resultatet förbluffar.

Redo för två timmars jäsning.
Färdiggräddat, inte så illa. Nu återstår avsvalning innan glasering och infrysning. Men även dessa moment gick bra.

Nu till något helt annat. Servettstrykning. Det har samlats en hel bunt välanvända gynnare som nu tvättats och är redo för den sista delen av slutfinishen innan skåpläggning.

Slätt och fint blir det.

Tar det aldrig slut!

Det blev kväll även denna hårda arbetsdag, och egenproducerad middag fick vi  avnjuta. Lammracks stod på menyn.

Även gråtrista blåsiga dagar kan avslutas med naturlig färgprakt. Att solnedgången nu har kämpat sig över till Furusund är ett härligt vårtecken.

För att inte tala om de vackra tulpanerna, fina att vakna till.

 

Inga kommentarer: