onsdag 14 september 2022

Är det höst - eller fest?

Nu ska vi försöka få bort mossan från taket. Först en liten besprutning.

Sen lite mekanisk bearbetning. Efter det hoppas vi på resultat, men det ska visst ta tid, så i år lär vi inte märka någon skillnad.

Hösten har kommit och trädgårdens alla bär och frukter börjar mogna. Vindruvorna ser riktigt vackra ut, men smakar SURT.

Päron i mängd, kanske behövs någon vecka till innan skörd.

Äpplen har vi i överflöd. Den här sorten är riktigt god, kanske aktuellt med torkning.

Sen blev det kväll. Nu när hösten nalkas lägger sig lugnet, stilla och tyst.

Bullförrådet har sinat, bäst att fylla på. Först blir det rimbobullar, sedan de populära ”farfars kanelbullar extra fiberrika” och slutligen inom sötebrödsområdet, kolakakor.

Utomhusarbete finns det också, här är vår lilla sandstrand rensad från tång och annat inför höstens båtupptagning.

Sen blev det fest. Överraskningslördag för Kristina med Månsgänget. Samling i Täby för inledande lunch.

Mums!

After Eight i ny smak som avslutning på lunchen.

Redo för avfärd mot okänt mål.

Resan gick in till den stora staden och teatern Rival vid Mariatorget. Undrar vad som spelas här?

På plats. På scenen en ensam speleman.

Det blev Räkhäst med Per Andersson! Många glada skratt och härlig eftermiddagsunderhållning.

Sen var det av till Täby igen för middag, med först uppsnofsning. Eleganta damer!

Herrarna är som alltid prydliga, eller…..

Här vankas det läckerheter. En delikat kalvfile så mör att den smälte i munnen, till det utsökt klyftpotatis, diverse såser och kryddsmör. Smaskens!

Vad skådar vi här? Jubilarens favoritefterrätt i originalutförande. Vilken middag!

Tack för en fantastisk fest. Även den gamle hängde med på ett hörn, vilket uppskattades särskilt.

Uppvisning av gamla avlagda persedlar. En skoltröja från år 1963, första ring i Sundsvalls läroverk. Oj vad tiden går, men vilken kvalitet på detta åldrade plagg, 59 år utan malhål!

Hemma igen och plikterna kallar. Nu tar vi hand om delar av den rikliga äppelskörden. I år ska vi försöka torka lite frukt. Den geniala lilla apparaten, Moster Hulda, som drivs med handkraft, helt eloberoende, klarar såväl äppelskalning som uttag av kärnhus och uppskivning av äpplet i ett handgrepp. Genialt och enkelt! Sånt gillar vi.
Redo för torken.

Bra med prylar som arbetar själv. Nio timmars torktid tror vi.

Efter alla härliga intryck och hårt arbete förtjänar vi en lugn stund på bryggan.

Burkade och klara.

Det blåser och regnar, temperaturen kryper ner mot 10 grader. Bäst att tända höstens första brasa i kakelugnen.

Varierat väder, men naturen är vacker.

Och kvällen blev solig och rofylld.

 

Inga kommentarer: