söndag 30 januari 2022

Utflykt med Måns

Det arbetas hårt med det nya köket, 200 timmar för Måns sedan annandag jul, utöver det betalda heltidslönearbetet. Maria har tagit hand om huset, åkt till diverse byggmarknader för inköp och dessutom bistått överste köksmästaren. Även Maria har jobbat heltid med sitt ordinarie förvärv. Med andra ord två riktiga kämpar! Men nu drar vi med Måns på en utflykt, en rejält försenad födelsedagspresent, så att han får lite avkoppling från hemarbetet, och dessutom får förmånen att bli omhändertagen av sina gamla föräldrar.

Byggledaren Matilda tänker visst också ge sig ut på galej när en i arbetsstyrkan flyr fältet.

Nu drar vi!

Första anhalten, konditori Lyran vid Mälarens strand för elvafika.

Sen blev det paus vid Trosa ölkompani för en liten lektion i ölbryggandets ädla konst.

Äkta vara!

Anders hade slitit sig från sitt hemarbete för att visa oss hur öl blir till.

Några grundingredienser, malt i olika former. Så börjar det.

Sen tillsätts humle.

I med allt plus ca 100 liter vatten. Allt ska värmas till mellan 60-75 grader för att få fram olika smaker.

Sen flyttas geggan till nästa station där man tillsätter jäst och upphettas.

Till slut efter att några steg överhoppats ska ölet kolsyras, sedan är det klart. Efter knappt en vecka redo för buteljen.

Och det är här flaskorna tvättas och ölet fylls på. Det mesta sker med handkraft när det är så här småskaligt.

Redo för kapsylen.

Sen är det klart att avnjutas.

Dags att tacka bryggmästarn för visning och öl. Nu drar vi mot vårt slutmål, Sundnergården.

Framme och dags för provsmakning.

Sen blev lite ost, kött och korv. Till dessa läckerheter dricker vi självklart öl från Trosa.

Framdukat.

Nu är vi mätta och redo för badtunnan.

Bäst att klä på sig ordentligt, det regnar och blåser friskt.

Mellanlandning i växthuset.

Sen blev det tunnan, varmt och gott i vattnet.

Nybadade och redo för middag.

Det blir väl en femrätters som vanligt.

Vi börjar med en delikat kantarellsoppa med skummad grädde.
Det hembakta brödet slinker ner.

Gös och sikrom är inte heller fel.

Små tapas på tunnskuret nötkött att doppa i den rika buljongen, mums!

Ett glas rött till nästa rätt måste vi ha, annars kör vi med champagne genomgående.

Vildsvinskarre smakar inte kattskit.

Vi har nog plats för lite ost.

Innan efterrätten.

Ny morgon, vi vaknar till blåst och kyla, men det kan inte avhålla oss från frukosten,

Gott!

Lite blandat till morgonmålet.
Efter ett fint dygn med Måns är vi nu nästan hemma igen. Blåsigt och svalt.

 

2 kommentarer:

saltis-öland sa...

Ojojoj, det var ingen tokig födelsedagspresent det där! För er alla tre skulle jag vilja säga, vilken ynnest att få äga den äldste sonen alldeles för er själva ett helt dygn!

Gloria sa...

Ja verkligen en superfin utflykt till ett mysigt ställe. Det enda jag skulle ha betänkligheter mot är badtunna i regn och blåst. Men det är säkert hälsosamt.
Jo förresten, jag har försökt kommentera flera gånger men en uppdatering på iPad för nån månad sen strulade till flera saker och det är först idag jag lyckats fixa det.